ECG

Een electrocardiogram, of ECG/EKG, registreert de electrische activiteit en aldus het ritme van het hart. Indien je dierenarts denkt dat je huisdier een abnormaal hartritme heeft of aan een hartziekte lijdt, dan kan hij U en Uw dier doorverwijzen naar een specialist™ voor verder onderzoek. Uw dierenarts kan  echter ook zelf het ECG opnemen (als hij daarvoor over de nodige apparatuur beschikt) en hij/zij kan vervolgens  het ECG opsturen naar ACAPULCO voor een gedetailleerde interpretatie en om de noodzaak voor doorverwijzen te bespreken (Telemedicine).

 

Wat gebeurt er juist?

Verschillende klemmetjes of klevers met drukknoppen (ook electrodes genoemd) worden vastgemaakt aan de poten (en soms de borstkas) van je huisdier en deze klemmetjes worden via draden verbonden aan een machine die de electrische activiteit van het hart opneemt. Zodanig wordt iedere hartslag  op een stuk papier als een signaal vastgelegd. De ECG machine zal enkel de signalen die vanuit het hart komen weergeven. Dit onderzoek is natuurlijk volledig pijnloos en duurt ongeveer 5 minuten.

Wat kan dit onderzoek ons bijleren?

Een  ECG kan ritmestoornissen (aritmie) waarnemen en kenmerken. Het kan ook een indicatie geven of het hart abnormaal groot is. Een ECG is een simpel en heel belangrijk onderzoek maar het heeft natuurlijk zijn beperkingen. Een afwijkend ECG duidt niet altijd op een hartprobleem en vice versa kan een dier met een serieus hartprobleem een normaal ECG hebben. Het is daarvoor belangrijk dat het ECG gezien wordt als een waardevol deel van een volledig en compleet onderzoek, en niet als iets dat alleen staat.